Featured

Λουτρό

LOUTROΤο παραλιακό χωριό Λουτρό βρίσκεται σε μια απόσταση 71 περίπου χλμ νοτίως των Χανίων στην επαρχία Σφακιών στο άκρο του ακρωτηρίου μουρι. Πιστεύεται ότι ήταν το πλευρό της αρχαίας πόλης Φοίνικας και επίσης ήταν το λιμάνι της αρχαίας Ανωπολης, αργότερα έγινε το χειμερινό λιμάνι της πόλης των Σφακιών, εξ αιτίας του γεγονότος ότι ο περιβάλλων κόλπος και το μικρό νησί στην είσοδο του δημιουργούν ένα φυσικό λιμάνι όπου τα πλοία μπορούν να είναι ασφαλή ακόμα και σε πολύ κακό καιρό.

Το χωριό ονομάστηκε έτσι από τα λουτρά που βρέθηκαν εκεί, το νερό των οποίων ερχόταν από την Aνώπολη. Ανάμεσα στα παλιά κτίρια που μπορεί κανείς να δει εδώ, μπορεί να δει επίσης το κυβερνείο που χρησιμοποιήθηκε το 1821(κατά την επανάσταση).
Από το Λουτρό μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας Aράδενας με την βυζαντινή εκκλησία του αρχάγγελου Μιχαήλ, και την Aνωπολη.
Στο Λουτρό δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία με πισίνες, ούτε γεμάτοι κίνηση δρόμοι , πολυσύχναστα εστιατόρια η παράλιες, αλλά ούτε και αυτοκίνητα.. !!!
Ένα μικρό γραφικό ψαρoχωρι, στη νοτιοδυτική Κρήτη, που δεν έχει ακόμα "χαλάσει" από το μαζικό τουρισμό. ανακαλύψτε τις όμορφες παράλιες "γλυκά νερά ",τίμιος σταυρός, περβολάκι, μάρμαρα.
Υπάρχουν δυο τρόποι να πάει κανείς εκεί, με καΐκι η με τα ποδιά, ελάτε και απολαύστε τον ήλιο, τα πεντακάθαρα νερά και την ηρεμία.

Τι θα βρειτε στο Λουτρό

loutro0047 loutro0057

  • Αρκετά δωμάτια όλα με λουτρό και μπαλκόνι με ωραία θέα.
  • Εστιατόρια με παραδοσιακό φαγητό και καλές τιμές.
  • 3 Όμορφες(γουστόζικες) καφετερίες.
  • 3 Μίνι μαρκετ.
  • 1 κατάστημα σουβενίρ.
  • Καθημερινά πλοίο για Σφακιά, Αγια Ρούμελη, ( φαράγγι Σαμάριας ), Σουγια, Παλιοχωρα και Γαύδο.
  • Δωρεάν wifi Πρόσβαση στο ιντερνετ.

Δραστηριότητες στο Λουτρό

Τί μπορείτε να κάνετε στο Λουτρό
pic003
  • Τίποτα !!! (η τεμπελιά συνιστάται ανεπιφύλακτα).
  • Κάνετε ημερήσια κρουαζιέρα σε δυο ωραίες παραλίες αναχωρώντας στις 11.00 και επιστρέφοντας στις 1700, σε γλυκά νερά και μάρμαρα. Η' περπατάτε μέχρι τίς παραλίες περβολάκι , και τίμιος σταυρός.
  • Υπάρχουν αρκετές ωραίες διαδρομές στην περιοχή. με ημερήσιες πεζοπορίες μπορείτε να εξερευνήσετε το φαράγγι της Αραδενας, της Ίμβρου, η το μεγάλο της Σαμαριας. Η κάνετε μια ανάβαση μέχρι την Ανωπολη, και θαυμάστε την θέα στο λιβυκο πέλαγος.
  • Κάνετε ένα ημερήσιο ταξίδι με πλοίο στη Γαύδο, το νοτιότερο νησί της Ευρώπης, και μπορεί να δείτε και δελφίνια που συνοδεύουν αυτά τα ταξίδια.
  • Κάνετε το γύρο, Ανωπολη, Αραδενα, Άγιος Ιωάννης, και πίσω Λουτρό.
  • Νοικιάστε μία βάρκα και εξερευνήστε τίς ακτές της περιοχής.

Πως να έρθετε στο Λουτρό

chora-sfakion002

Η είσοδος στην Κρήτη είναι τα 3 αεροδρόμια, στα Χανιά στο Ηράκλειο και Σητεία , και τέσσερα λιμάνια των Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Κισσάμου

Έτσι, σε περίπτωση που πάρετε το λεωφορείο, αν έρχεστε από τα Χανιά, θα πρέπει να μεταβείτε στο σταθμό λεωφορείων (ΚΤΕΛ) και να πάρετε το λεωφορείο για την Χώρα Σφακιών.
Αυτό το λεωφορείο διασχίζει τα βουνά και να σας φέρνει στην νότια Κρήτη στην Χώρα Σφακιών και στο Λιμάνι.
Από εκεί θα πάρετε ένα από τα πλοία της Α.Ν.Ε.ΝΔΥ.Κ για το Λουτρό.
Το ταξίδι διαρκεί μόνο 15 λεπτά για να φτάσετε στο Λουτρό.
Τώρα σε περίπτωση που θα φτάσετε στο Ηράκλειο η το Ρέθυμνο θα πάτε επίσης στο σταθμό των λεωφορείων της πόλης και να πάρετε το λεωφορείο για τα Χανιά.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ θα πάρετε το λεωφορείο εκείνο που περνά και κάνει στάση στο χωριό Βρύσες, από εκεί θα αλλάξετε λεωφορείο και θα συνεχίσετε με το λεωφορείο που κάνει το δρομολόγιο Χανιά - Σφακιά.
Τα υπόλοιπα είναι όπως παραπάνω.

Η Ιστορία του Λουτρού

Το χωριό πήρε το όνομά του, μετά τα λουτρά που βρέθηκαν στην περιοχή.
Ανάμεσα στα μεγάλα κτίρια που μπορείτε να δείτε εδώ, θα βρείτε το Δημοτικό κτίριο που χρησιμοποιείται από την πρώτη κυβέρνηση, το 1821.
Στην αρχαιότητα πίστευαν σε κρητικό Δία και του Απόλλωνα στους Δελφούς, μερικά μέτρα από το χωριό μπορείτε να δείτε μέρος της αρχαίας πόλης και το ναό του Απόλλωνα. (βλ. βίντεο παρακάτω)
Το 1821 η έδρα της η καγκελάριος της Σφακίων και ίδρυσε ένα νοσοκομείο, που έσωσε χιλιάδες τραυματίες μαχητές.

 

 loutro gravure
«Στο λιμάνι του Φοίνικα, που σήμερα ονομάζεται Λουτρό, βλέπουμε μια αρχαία πόλη κατεστραμμένη, που οι κολόνες της είναι σπαρμένες στο έδαφος. Στις καλύβες των χωρικών βρήκα σαρκοφάγους από πολύ λευκό μάρμαρο, από τις οποίες τα γουρούνια έτρωγαν το χυλό τους. Είδα πολυάριθμες προτομές αγαλμάτων ακρωτηριασμένων, ανάμεσα σε ερειπωμένα οικοδομήματα από μάρμαρο...».
Eνας γύρος της Kρήτης στα 1415: Xριστόφορου Mπουοντελμόντι

 

Αρχαιολογικοί Χώροι

loutro-sfakia002

Φοίνιξ. Αρχαία πόλη και λιμάνι, κοντά στο σημερινό Λουτρό, επίνειο της αρχαίας Ανώπολης και της Αράδενας. Σώζονται ερείπια από όλες τις ιστορικές περιόδους, καθώς και υπόγειοι θόλοι.

Λουτρό. Αρχαία πόλη που η ονομασία της οφείλεται στην ύπαρξη λουτήρων, στους οποίους διοχέτευαν το νερό από την Ανώπολη. Σώζονται λείψανά τους.

Αράδενα. Πρόκειται για την αρχαία πόλη Αραδήν ή Ηραδήν. Μάλλον ιδρύθηκε από Φοίνικες. Αυτόνομη πόλη με δικό της νόμισμα. Στο σημερινό ερειπωμένο χωριό σώζονται αρκετά αρχιτεκτονικά λείψανα και τάφοι.

Ανώπολις. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκονται κοντά στο σημερινό ομώνυμο χωριό. Ήταν αυτόνομη πολιτεία με δικό της νόμισμα. Αναπτύχθηκε τόσο κατά την αρχαιότητα αλλά κυρίως κατά τους χρόνους της ρωμαϊκής και βυζαντινής κυριαρχίας.

Τάρρα. Η αρχαία πόλη, ήταν παραλιακή, κτισμένη στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς, εκεί που βρίσκεται σήμερα η Αγία Ρουμέλη. Μικρή αλλά ισχυρή και αυτόνομη πόλη με δικό της νόμισμα που στη μία πλευρά απεικόνιζε αίγαγρους και στην άλλη μία μέλισσα. Πιστεύεται ότι στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούσαν αρχαία εργαστήρια υαλουργίας αφού σε ανασκαφές το 1959 βρέθηκε νεκροταφείο με ευρήματα αρχαϊκής εποχής του 5ου-4ου π.χ. αιώνα, πλούσιο σε κτερίσματα στους τάφους. Πολύ καλά οχυρωμένη, κατοικήθηκε συνεχώς από τα κλασικά χρόνια έως τη ρωμαιοκρατία.

Ποικιλάσιον ή Ποικίλασσος Αρχαία πόλη μεταξύ Συϊας (Σούγιας) και Τάρρα (Αγία Ρουμέλη) στην Τρυπητή Σφακίων, στο σημερινό Βουκελάσι, κτισμένη σε υψόμετρο 400μ. Πιθανότατα λιμάνι της Ελύρου. Πόλη της αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής περιόδου. Εγκαταλείφθηκε κατά τη ρωμαιοκρατία ίσως επειδή ο οικισμός μεταφέρθηκε στην απόληξη του φαραγγιού της Τρυπητής. Παραλιακά έχουν εντοπισθεί ερείπια δύο (πιθανώς) ναών.

Καινώ. Μικρή, ορεινή αρχαία πόλη κτισμένη μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς, κοντά στις πηγές του ποταμού. Αναπτύχθηκε κατά την αρχαιότητα και σύμφωνα με την παράδοση εδώ γεννήθηκε η Βρυτομάρτυς Άρτεμις, η επονομαζόμενη Δικτύνη, κόρη του Δία. Το 1991 εντοπίστηκε υπαίθριο ιερό με πηγή, πολύ κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Ακόμα, βρέθηκαν χάλκινα και σιδερένια βέλη και αιχμές δοράτων. Μάλλον πρόκειται για το Μαντείο του Απόλλωνα ή το Κηρύκειον Άντρον. Στο ίδιο περιβάλλον έζησε και λατρευόταν η νύμφη Ακακαλίς, σύζυγος του Ερμή και κόρη του Μίνωα.

Χάρτης


Deprecated: Directive 'allow_url_include' is deprecated in Unknown on line 0